Is thuis werken geschikt voor u?

Is thuis werken geschikt voor u?

Een telewerkfunctie is niet zomaar iets. Veel werknemers denken er erg luchtig over en weten niet precies wat het inhoudt. Weet daarom goed waar u aan begint. Daarbij moet je voldoende zelfdiscipline hebben, zodat de werkzaamheden in de geplande tijd worden afrond. Voor degene die collegiaal en gehecht zijn aan een werksfeer, is thuiswerken niet weggelegd. Hierdoor is namelijk de kans dat u sociaal geïsoleerd wordt. 

Met welke functies kunt u thuiswerken? 

Hoewel telewerken een enorme trend is, zijn niet alle functies geschikt voor deze manier van werken. Stel u bent verpleegkundige, dan is de mogelijkheid om thuis te werken er niet. Bij kantoorfuncties is dit wellicht wel mogelijk. 

Bent u erg ambitieus? Dan is telewerken niet altijd aan te raden. Doordat u niet in het bedrijf aanwezig bent, loopt u sneller de kans om belangrijke kansen of promoties mis te lopen. Daarbij is telewerken niet direct een functie waarmee u start. Vaak bouwt u zich in de loop van de jaren op en bestaat er een mogelijkheid om enkele dagen thuis te werken. 

Thuiswerken met gevaarlijke stoffen

Thuiswerken met gevaarlijke stoffen is toegestaan, mits de werkplek aan de voorwaarde voldoet. Onder gevaarlijke stoffen verstaan wij poets- en ontvettingsmiddelen, lijm, verf, oplosmiddelen en soldeertin. Verder moet u voldoen aan geschikte beschermingsmiddelen, als een veiligheidsbril en handschoenen. Ook de werkplek moet geheel veilig zijn. 

Onthoud de volgende vuistregel; zijn er meer beschermingsmiddelen nodig dan een veiligheidsbril of handschoenen, dan is thuiswerken verboden. Werkt u met brandgevaarlijke stoffen? Dan moet u werkgever zorgen voor een blusmiddel. Daarentegen moet de werkgever u op de hoogte stellen van de veiligheidsmaatregelen. 

Machines 

Komt het voor dat u met machines thuiswerkt? Stem dan goede afspraken af met uw werkgever. Hij/zij is verantwoordelijk voor goede veiligheidsvoorlichting. 

Goede werkplek

Onder een goede werkplek verstaan wij; minimaal één stoel, tafel en geschikte verlichting. Als u niet zelf beschikt over deze inrichting, moet de werkgever hiervoor zorgen.  
 

Terug naar overzicht